Nieuwjaar

Welkom anno 2017 !
En tot ziens 2016 …

Of beter gezegd: ‘Wellicht tot nooit meer 2016 …’ Ervan uitgaand dat ‘Back to the Future’ enkel als heroïsche film in onze filmanalen zal blijven bestaan.

Ik kijk terug naar het afgelopen jaar en zie veel dingen waar ik oprecht dankbaar voor ben. Honger heb ik niet hoeven lijden. Koud heb ik het niet gehad. Zowel over de verwarming als over het netwerk van warme mensen rondom mij heen heb ik niets te klagen. Ik ben een redelijk vrij mens en voel me welkom op de vele plaatsen waar ik kom. Als ik om me heen vuurwapens hoor kletteren en bommen hoor ontploffen dat het een lieve lust is, is dat omdat ik een beetje hersenloos naar het beeldscherm in de woonkamer lig te staren. Niet omdat het de bikkelharde realiteit is waarin ik elk dag dien te overleven. Of mijn kinderen, moest ik die hebben. Vaak heb ik me in 2016 omringd met de warmte van het vuur en de warmte van mensen die er samen mee een liefdevolle wereld van willen maken. Met vallen en opstaan. Met mijn zonnige kanten, en ook met de iets minder fraaie kanten van wie ik ben.
Als men mij zou vragen wat mijn belangrijkste oogst is die het jaar 2016 me gebracht heeft, zou ik los uit de pols antwoorden: ‘Het feit dat ik dankbaarheid kan voelen voor heel veel dingen in mijn leven. Dat geeft me het gevoel een rijk mens te zijn. Niet in euro’s. Wel in tevredenheid !’

Als ik de film herbekijk van 2016, zie ik natuurlijk ook uiterst pijnlijke dingen. Armoede, geweld, egoïsme, buitensluiten, onmacht, oorlog, onzekerheid, terrorisme, angst, ziekte, dood, ruzies … Nog steeds zou ik graag een heeeeeeeeel grote zweethut bouwen, waarin iedereen ter wereld plaats kan nemen die nog wat uit te zoeken heeft met zichzelf of de mensen rondom zich heen. Om er nadien weer uit te komen met meer harmonie. In zichzelf. Met de anderen. Met het grotere geheel.
Is dit onmogelijk ? Ja. Zal ik deze drijfveer blijven voeden zolang er nog meer dan een halve mm lucht in mijn longen zit ? Ja.
Wanneer vertrekt de trein naar een betere wereld ? Vandaag ! En op welk perron vertrekt die dan wel ? Ieder bij zichzelf ! Wie gaat er mee ? Ik hoop dat er in 2017 veel mensen mee aan boord komen !

How mitukaye oyasin. Ik voel me verbonden met hoe het gegaan is in 2016. En ik voel me nu al verbonden met wat er op mijn pad komt en wat ik zelf zal creëren op mijn pad in 2017 !

Geert De Groof
Begeleider gemengde en mannen zweethutten op Kasteel De Schans

Delen

Facebook
Twitter
Linkdin
Pinterest

© 2018 People & Nature

Shopping Basket